
                                                 Section 34

Children in the Library Policy

• Responsibility for the safety of children using the Library rests at all times with the parents, guardians, 
or caregivers.

• According to Massachusetts General Laws Chapter 119, Section 39, leaving any child under 10 years 
old alone inside or outside any building is considered abandonment.  No child under 10 years old should
be left unattended in the Children’s Room or elsewhere in the library.

• A parent, guardian, or caregiver of children under age 10 must be in close physical proximity to the 
child, actively watching the child and be visible to the child, except when the child is attending a library 
program independently or a child 6 years or older is using the STEAM Center independently.  Adults 
with children under age 10 who do not attend a library program with the child must remain in the library
building and must return to the Children’s Room or the Community Room, as the case may be, by the 
end of the program.  Adults with children age 6 and over (and under age 10) who are using the STEAM 
Center independently must remain in the Children’s Room and are still responsible for the child.

• While supervising a child in the Children’s Room, the parent, guardian, or caregiver must be ready and 
able to guide and correct the child as necessary.

• Teens and adults who are able to self-regulate their behavior and who are using children’s materials are 
allowed to use the Children’s Room, as long as they are not causing any disruption.  Adults (not 
accompanied by a child) who are not utilizing the collection will be asked to relocate to the Adult, 
Circulation, or Reference Departments.

• A Responsible adult must remain in the immediate vicinity and be in direct visual contact with children
who require supervision, regardless of age.

• Adults unaccompanied by a child are not permitted to participate in programs designated for children 
without permission from Children’s staff. 

• Parents, guardians, or caregivers and children should be aware of library opening and closing times and 
realize there may be times when the building has to close unexpectedly.  Do not leave children alone 
outside the library building before opening or after closing.

• The parent, guardian, or caregiver is responsible for insuring that their children behave appropriately 
while in the library and should not allow disruptive behavior.  Disruptive behavior includes, but is not 
limited to: shouting; running; chasing; jumping; climbing; horseplay; pushing; throwing; hitting; biting; 
eating; fighting; pestering other people; prolonged crying or temper tantrums; foul language; pounding 
on computer keyboards; inappropriate use of furniture, toys or materials; behavior that disturbs others; 
and behavior that hinders or prevents the intended use of the library and its materials or interferes with 
staff.



 Children exhibiting inappropriate behavior may be asked to leave the library.  All unaccompanied 
children at the library should have the telephone number of someone who can assist them in an 
emergency.  Unattended children will be asked about transportation approximately 15 minutes before 
closing.  Police may be called to take charge of children who have not been picked up within 15 minutes
after closing.

• At the discretion of a responsible adult, a child 10 years old or older may use the library independently, 
but not during regular school hours, unless he/she can provide evidence of being home-schooled.

• Parents who wish their children not to have access to certain types of materials should accompany their 
children to the library and monitor their use of its resources.

• Parents assume all liability for damage done by their children to the library facility, equipment, 
furnishings, or materials.
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